ENERGIRENOVERING
Under 2020 presenterade EU-kommissionen en “renoveringsvåg” vars mål är att renovera äldre byggnader och radikalt förebättra deras energiprestanda. Fastigheterna ska även bli mer resurs- och energieffektiva. Som följd kommer vi som människor att få bättre livskvalitet, växthusgasutsläppen kommer minska, digitaliseringen främjas och återvinningen förbättras.
I Europa finns idag 35 miljoner byggnader att renovera till år 2050. Om EU-kommissionens plan når full potential kan det dessutom skapas runt 160 000 gröna jobb i byggsektorn under tiden.
EU:s nya klimatlag omvandlar den europeiska gröna givens politiska åtagande om att EU ska uppnå klimatneutralitet senast 2050 till en bindande skyldighet. Nu måste energiförbrukningen i europeiska hem förbättras och även bli mer hållbar. Bara i Sverige finns det mer än 300 000 äldre fastigheter inom miljonprogrammet, som är i akut behov av energirenovering.
För att nå EU:s gemensamma klimatmål om 55 procent utsläppsminskning till 2030 diskuteras möjligheten att införa ett obligatoriskt krav på miniminivåer för energiprestanda i befintliga byggnader, MEPS. MEPS finns redan i Frankrike och Nederländerna där byggnader med låg energiprestanda inte kommer få hyras ut efter ett visst datum. Nu diskuteras möjligheten att införa MEPS i hela EU.
Sedan 2018 har vi på Sustainacon Sweden varit en aktiv part i tre olika projekt med målet att arbeta fram en lösning på hur dessa energirenoveringar ska kunna ske inom utsatt tid.
I forskningsprojektet INDU-ZERO samverkade sex länder i EU för att finna en lösning. Därefter fortsatte arbetet i förstudien INDU-ZERO Sweden, där vi arbetade vidare på det lösningsförslag från projektet INDU-ZERO. Nu är det dags att etablera det innovativa och lönsamma renoveringskonceptet och introducera det på marknaden och det gör vi i projektet KIR.
Läs mer om de tre projekten här nedan.
1. UTMANINGEN
INDU-ZERO var ett forskningsprojekt där representanter från fjorton företag och organisationer från sex länder arbetat fram en kostnadseffektiv lösning för energieffektiva renoveringar av befintliga fastigheter. Läs mer…
2. PILOTSTUDIE
INDU ZERO SWEDEN tar vid där INDU-ZERO slutade. Det var dags att göra industrikonceptet mer känt och skapa förutsättningar att bygga en sk INDU ZERO-fabrik. För detta behövs industripartners. Läs mer…
3. KONCEPT-UTVECKLING
KIR – kundverifiering av industriell renoveringsproccess är ett projekt som syftar till att utveckla och validera komponenter för att göra renoveringslösningen beställningsbar till befintliga flerbostadshus. Läs mer…
Representanter från fjorton företag och organisationer från Belgien, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland, Norge samt Sverige har tillsammans under åren 2018 – 2022 arbetat fram en lösning som är både kostnadseffektiv och miljövänlig. Men även hållbar samt energieffektiv. Lösning heter INDU-ZERO.
Utformning av en fabrik för energieffektiva renoveringar
Renoveringspaket för energineutralitet utgör en nyckellösning för att snabbt och kostnadseffektivt förbättra hållbarheten i befintliga bostäder inom Nordsjöregionen.
Genom specialanpassade renoveringspaket kan över 22 miljoner bostäder i regionen effektivt omvandlas till energineutrala och framtidssäkrade hem. För att möjliggöra detta samarbetade fjorton organisationer från sex länder i utvecklingen av en fabrik som kan producera dessa paket i industriell skala.
Målet var att inom en fyraårsperiod (2018 – 2022) ta fram en detaljerad plan för en fullt automatiserad fabrik. Parallellt identifierades potentiella etableringsplatser och företag som kan uppföra och driva fabriken.
Den framtagna planen innehåller all nödvändig information för att möjliggöra uppförandet av dessa smarta fabriker. Under projektets gång genomfördes förberedande arbete avseende logistik, produktutveckling, produktionsteknik, fabrikslayout samt monteringsprocesser på plats.
Kompletta renoveringspaket till halva kostnaden
Avsikten med designen var att möjliggöra storskalig produktion av standardiserade renoveringspaket – minst 15 000 per år. Paketen omfattar viktiga komponenter för hållbar bostadsanpassning, såsom isoleringsmaterial för väggar och tak, värmepumpar, solpaneler, energikonverterare och ventilationssystem. Dessa komponenter integreras enligt principer för cirkulär ekonomi och biobaserade materialval. Ambitionen var att kunna erbjuda helhetslösningar till halva den nuvarande marknadspriset.
För att realisera detta erhölls europeiskt Interreg-stöd på över 2 miljoner euro från North Sea Region programme. Projektet startade år 2018 på initiativ av EU och har pågått fram till sommaren år 2022.
De deltagande aktörerna medfinansierade projektet enligt fastställda krav, vilket resulterade i en total projektbudget på närmare 4,4 miljoner euro. Organisationer från Nederländerna, Belgien, Tyskland, Storbritannien, Norge och Sverige deltog i projektet.
Från Sverige deltog Johanneberg Science Park (Göteborg), stiftelsen Building Future Institute (Floda) och Sustainacon Sweden AB (Karlstad).
Målsättningen med pilotstudien under åren 2022 – 2023 var att göra industrikonceptet mer känt och skapa förutsättningar att bygga en så kallad INDU ZERO-fabrik med sikte på den skandinaviska marknaden. Fabriken kommer att kunna producera 15 000 energirenoveringspaket per år, till hälften av kostnaden för motsvarande energirenoveringar på marknaden.
I norra Europa finns ett mycket stort bestånd av bostäder som har hög energianvändning. För att uppnå målet om en klimatneutral byggsektor 2045 behöver det befintliga byggnadsbeståndet kraftigt minska sin energianvändning.
Det bästa sättet att genomföra energieffektiviseringsåtgärder är när byggnaden ska renoveras, men detta är kostsamt och krångligt, vilket gör att större energirenoveringar uteblir.
I InterReg-projektet INDU-ZERO tog man fram ett koncept för industriella lösningar för renoveringspaket vilket ska underlätta för kraftfull energieffektivisering i samband med renoveringar. Det ska också göra komponenterna betydligt billigare.
Nu är målsättningen att göra industrikonceptet mer känt och skapa förutsättningar att bygga en så kallad INDU ZERO-fabrik med sikte på den skandinaviska marknaden.
För att förverkliga projektet behövs industripartners som kan bygga fabriken och etablera affärsmodellen. Investeringskostnaden beräknas till cirka 800 miljoner kronor, och anläggningen ska kunna producera omkring 15 000 renoveringspaket per år. En central utmaning är att fastighetsägare behöver anpassa sig till ett nytt sätt att beställa renoveringar, vilket förutsätter att konceptet blir välkänt och att det finns en stabil efterfrågan innan fabriken byggs.
Renoveringspaketen omfattar viktiga komponenter för hållbar bostadsanpassning, såsom isoleringsmaterial för väggar och tak, värmepumpar, solpaneler, energikonverterare och ventilationssystem. Dessa komponenter integreras enligt principer för cirkulär ekonomi och biobaserade materialval. Ambitionen är att kunna erbjuda helhetslösningar till halva den nuvarande marknadspriset.
Genom industriell massproduktion av renoveringspaketen kan kostnaden halveras jämfört med traditionella platsbyggda lösningar. Dessutom kan de boende bo kvar i sina hem under renoveringen, vilket eliminerar behovet av temporär evakuering och minskar både kostnader och praktiska hinder.
E2B2 är Energimyndighetens program där IQ Samhällsbyggnad fungerar som koordinator och bidrar genom forskning och innovation till energisystemets omställning och en resurseffektiv och energieffektiv byggd miljö.
Projektledare: Per Andersson
Projektkoordinator: Sustainacon Sweden
Innan det är möjligt att etablera en fabrik, kommer detta projekt under åren 2024 – 2025 tillsammans med Wickfors Technology AB och kommunala Säfflebostäder att utveckla och validera komponenter för att göra renoveringslösningen beställningsbar. Varje komponent kommer att testas i en digital tvilling för att skapa bättre beslutsunderlag till en lägre kostnad än fysiska pilotanläggningar.
Projektet syftade till att etablera ett innovativt och lönsamt renoveringskoncept som kan introduceras på marknaden. Detta inkluderar att utveckla en fabrik för hållbar, industriell massproduktion av
renoveringspaket samt ett effektivt, industriellt montage av dessa paket på befintliga flerbostadshus.
Konceptet adresserar fastighetsägarnas behov av snabbare, enklare och mer kostnadseffektiva energirenoveringar, med målet att bidra till minskad energiförbrukning och stödja energiomställningen inom bygg- och fastighetssektorn. Projektet strävar efter att främja omfattande
“djuprenoveringar” som avsevärt minskar energiförbrukningen med åtminstone 50 – 60 procent och konverterar de befintliga byggnaderna till nybyggnadsstandard. Detta uppmuntrar fastighetsägare att investera i nödvändiga åtgärder genom ekonomiska incitament.
Tillsammans med Wickfors Technology AB och kommunala Säfflebostäder AB har projektet utvecklat och validerat komponenter för att göra renoveringslösningen beställningsbar. Genom att följa kundens resa från start till mål, baserat på verkliga behov, har projektet visat konceptets relevans. Tillverknings- och montageprocesserna har testats i en digital tvilling för att skapa bättre beslutsunderlag till en lägre kostnad än fysiska pilotanläggningar.
Genom digital modellering av produkterna och flödessimuleringar av produktion och montage har projektet både utvecklat och testat designmjukvaran effektivt, med snabbare iterationer och lägre kostnader.
Projektet har strävat efter att säkerställa att hela processen, från produktion till installation, är effektiv och ekonomiskt hållbar.
Målsättningen med projektet är att skapa underlag som möjliggör etablering av en fabrik för hållbar, industriell massproduktion av renoveringspaket samt ett effektivt, industriellt montage av dessa paket på befintliga flerbostadshus.
Programmet Hållbar affärsutveckling är Energimyndighetens program som stöttar att nya, innovativa produkter och tjänster inom energiområdet kommersialiseras och därmed bidrar till omställningen till ett hållbart energisystem.
Projektledare: Per Andersson
Projektkoordinator: Sustainacon Sweden
Projektpartners:
Wickfors Technology AB
Säfflebostäder
Efterfrågan på energirenoveringslösningar ökar kraftigt och där kommer du som fastighetsägare in i bilden. Med tillräckligt många intressenter kan vi utföra projektet kommer vi att skapa förutsättningar för att kunna tillföra marknaden vår lösning!
Som fastighetsägare ger vår lösning dig en kostnadseffektiv fastighet, med mål mot noll i energiförbrukning. Det betyder att du aktivt kan hjälpa till att minska energifattigdomen och dina hyresgäster har råd att bo kvar. Genom att visa intresse för det här projektet bidrar du även till en klimatneutral miljö för alla. I framtiden kan din fastighet dessutom bli mer miljövänlig, hållbar, och nå upp till den nya energistandarden. Låter det som något du vill vara en del av? Kontakta oss redan idag.
Vi behöver särskilt dig som investerare för att vi ska kunna gå vidare med en etablering av konceptet och fabriken för massproduktion. Med tillräckligt många intressenter kan vi utföra projektet med hjälp av dig.
Du investerar i en framtidsindustri med EU i ryggen. Det finns ett stort behov av energieffektiva lösningar på marknaden. Du kan vara med och erbjuda en framtidssäkring av fastigheter. Vårt energirenoveringspaket är både kostnadseffektivt och hållbara. Den här lösningen kommer höja livskvaliteten för alla, samtidigt som energiförbrukning och klimatpåverkan blir mindre. Med möjligheten att tillverka renoveringspaket kan vi börja röra oss mot en klimatneutral byggsektor. Vill du vara med och energieffektivisera Europa? Hör av dig till oss.
Vårt renoveringspaket är kostnadseffektivt och kostar bara hälften så mycket som övriga alternativ på marknaden som i dagsläget i princip alltid genomförs platsbyggt med låg grad av industrialisering. Vår lösning har miljön i fokus och använder sig av miljövänligt material, samt produktion. Målet är att skapa hållbara och energieffektiva renoveringspaket (fasad, tak och installationer) för att konvertera byggnaderna till nära-noll energiprestanda.
Jämfört med renovering för underhåll och funktion kan energirenovering ofta minska både miljöpåverkan och kostnaden, sett över byggnadens hela livscykel. Efter en energirenovering kan privata och offentliga fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar minska sina driftskostnader vilket på sikt är positivt även för hyresgästerna.
Vi kommer att bygga en fabrik, som sedan skeppar ut 15 000 energirenoveringspaket per år till Norge, Sverige, Danmark och Finland. Syftet med renoveringspaketen är att alla fastighetsägare ska kunna energieffektivisera sina byggnader till en hållbar standard. Blir efterfrågan större bygger vi fler fabriker. Med det hållbara och cirkulära material i våra paket kan du säkerställa att du har en miljövänlig och energieffektiv fastighet.
Målet är att samtliga äldre byggnader i Skandinavien ska kunna genomgå en hållbar renovering. Men även att husen utrustas med ny ventilation, värmepump, samt solpaneler och nya energilösningar inkl. lokal solenergiproduktion. På så sätt blir byggnader mer klimatneutrala, med nära noll i energiförbrukning, och dessutom billigare att bo i. Det är just dessa byggdelarna som fabrikens renoveringspaket är utrustade med.
Arbetet med att renovera och energieffektivisera äldre fastigheter är eftersatt och för dyrt.
Nu har två värmländska konsultföretag, Wiksfors Technology och Sustainacon, utvecklat ett koncept som kan få fart på renoveringarna.
De vill också medverka till byggandet av en husfabrik i Säffle som kan få över 300 anställda.
NWT, Oktober 2024
Nu har Säfflebostäder AB hoppat på ett spännande projekt. Ett energiprojekt som genomförs av Säfflebostäder, Wiksfors Technology och Sustainacon Sweden AB. Syftet är att skapa en ny renoveringsprocess som är mer tids- och kostnadseffektiv, och framförallt energioptimerad.
Säffle-Tidningen, Augusti 2024
Sustainacon Sweden och Wiksfors Technology AB tillsammans med Säfflebostäder inleder strategisk samverkan på det första gemensamma
utvecklingsprojektet som delfinansieras av Energimyndigheten.
Pressmeddelande, Juli 2024
INDU-ZERO wants to break the deadlock in large-scale home renovations (in Dutch)
May 2022
April 2022
April 2022
April 2022
April 2022
Kontaktuppgifter
Per Andersson, vd
tel: 070-278 94 52
E-post: per.andersson@sustainacon.se
Besöksadress: Zakrisdalsvägen 24, 653 42 Karlstad